Tuesday, November 16, 2010

Henna for Eid Adha


Henna biasanya orang pakai masa kawen untuk perempuan.. design corak2 sgt cantik kan.. but now macam dah jadi trend orang pakai henna, bukan untuk bride je tapi semua boleh pakai, tak kira la dlm event apa pun.. few of my frens pun ada yg pakai henna. kat masjid jamek ada henna service ni, harga cuma rm5 je.. tapi aten tak pernah lagi try kat situ..

why? because i can do it myself.. =)
korang caya tak?


 bila tengah rajin, saje2 mencuba..

so sempena esok nak raya korban ni, aten plan malam ni nak lukis corak inai / buat henna ni kat my sister.. diorang ni sgt suka bab inai ni.. tadah tangan je diorang tau, yang penat aten lah.. ahahaa. Nanti dah siap aten post dalam blog ni..

ini contoh picture 2 tahun lepas, aten buat untuk adik..

cantik tak?

actually ni bukan aten yg design kan, aten tgk dlm internet, then ubah2 sket.. aten akan cari yang paling senang, sebab mostly henna semua complicated.. kalau yang simple ni aten reti la.. aten buat ni suka2 jer.. xde nak tiru hasil ciptaan sape2 pun..

opss, lupa plak nak amik pic after dah cuci henna tu..


4 nota tapak kaki:

Ms_EIDA said...

Saja nk berkongc ..
Tak ingt kat mane syg bc, tp henna tak elok tuk perempuan islam.. henna yg dimaksudkan yg bercorak corak kerana menyerupai amalan perempuan india.. =)

Fatin a.k.a. Aten said...

betul la tu eida.. aten pun pnh jgk baca psl isu ni.. tp setahu aten, henna ni haram kalau pakai dgn corak yg berlebih-lebihan, dan dgn niat nk menunjuk..

so kalau pkai yg simple2 dan xde niat apa2, rs nya ok kot..

lg 1, kalau pngntin pkai, besenya dorg mmg nk tnjuk n nmpak cantik.. niat dah lari tu.. wallahu'alam~

haNem said...

henna bleh dipakai dan boleh di lakar-lakar kan..to the extend tiada maksud mensyirik kan Allah.. :)

Fatin a.k.a. Aten said...

@hanem: agreed! jgn sampai niat menyimpang..