Saturday, July 31, 2010

my name is Fatin =)

Tadi aku singgah di blog Long sebentar.. entry terbaru yg sgt menarik.. ia mengenai nama timangan anda yg diberi oleh teman2, saudara-mara, buah hati or diri sndri.. tp yang tak bestnya dlm entry tu dia ada menyebut nama aku yang bermaksud kurang enak.. terkejut la aku.. alkesahnya, dlm entry dia, ada menyebut beberapa nama tak elok spt Fatin (which is my name) yang bermaksud penggoda! walaweii.. dan serentak dengan itu, aku terus membuat rujukan di google apa sebenar maksud nama aku. well, banyak la pulak maksud2 nya. Antaranya spt yang menarik, charm, enchanting (source), yang cerdik (source). Dan seperti yg ditulis long dlm entrynya, fatin juga bermaksud penggoda! oh my...... tapi mungkin betul, sebab fatin juga bermaksud captivating, alluring (source) yang bila ditukarkan dlm bahasa melayu maksudnya yang menarik lebih kurang mcm penggoda la kot. Tapi kan, penggoda plak dlm kata omputih seductive.. hmm entah la... memang ketidakpuasan hati ku melonjak-lonjak.. actually bukan apa, ni 1st time aku tau nama aku nama kurang baik. tapi xpe, nanti minggu dpn dlm class arab, aku nak tanya ustaz aku apa sebenar-benarnya nama Fatin, apakah yg dimaksudkan sebagai penarik itu, macam mana sebutan betulnya dan ejaan dalam bahasa arab. Sebab kadang2 aku pun confuse nak eja fa alif ta ya nun or fa alif tho nun. Sebutan dan ejaan juga sangat penting supaya maksudnya tidak lari. Macam baca al-Quran la, kalau salah sebut maksudnya lain, silap2 boleh berdosa lagi.. wallahu'alam~ p/s: korang nanti jgn lupa komen kt blog long citer pasal nama timangan korang dr kecik sampai besar.. aku dah komen, check it out (^^,)Y ............... here

3 nota tapak kaki:

khairul farhan said...

haha..itu la..aku pun baru perasa yang sekeliling aku ramai orang nama fatin...lepas baca blog long tu, baru aku perasan

Hairil Rizal said...

Salam Fatin. Rasanya maksud 'alluring' tu lebih pada positif. 'Seductive' adalah lebih kepada negatif.

'Menarik' tak semestinya bermaksud 'menggoda' kan?

Don't feel bad. It's a nice name really!

aten said...

@paan: tau xpe.. sentap kot baca.. tp xpela, sharing is caring.. aku ok je.. peace ^^,

@hairil: itu la dia.. agak confused, tp kena tanya gak ustaz.. pape pun owez think +ve.. =)

entry br psl Fatin akan di keluakan bila dah dpt jwpn full dr ustaz..